Artık bebeğinizin elleri genelde açık. Sürekli yumruk atmaya hazır beklemiyorlar artık. Eller daha rahat ve çok bilinçli olmasa da çaktırmadan çaktırmadan kullanmaya da başlıyorlar. (Elinin arkasıyla emziğini ağzına bastıran bir küçük hanım tanıyorum)

Bebeğinizin sessiz ve uyanık olduğu (hatta cin gibi olduğu) anları göreceksiniz. İşte öğrenmeye son derece açık olduğu zamanlar. (Bebeklerin beyinlerin ilk üç ayda yaklaşık 5 cm büyüdüğünü biliyor muydunuz?) Bu dikkatli dakikalarında bebeğinizle iletişim kurun. Konuşun, şarkı söyleyin, duvardaki resimleri anlatın… Her ne kadar muhabbete katılmasa da emin olun ki sünger gibi öğreniyor. Bu arada önerilen; o anda ne yapıyorsanız, o konuda konuşmanız. Altını değiştirirken altını değiştirdiğinizi sözlü olarak da anlatmanız ilerde eylemlerle sözcüklerin daha kolay örtüştürülebilmesini sağlıyor.

Gözler artık çok daha iyi görüyor. Görmek bir şey değil, takip ediyorlar. (İnanılmaz bir dikkat ve ciddiyetle dakikalarca yüzümü inceleyen bir küçük hanım tanıyorum) (Bir saçlarıma bir gözlerime bakıp gülümsediğine şahitim, şimdlik sorun değil ama ilerde de yaparsa bozuşabiliriz) :) Bu gözle takip meselesi için özel yapım gelişim oyuncakları bulunsa da herhangi bir objeyle hatta kendi başınızla bile bu tip çalışmalar yapabilirsiniz.Bu arada beklentinizi de çok yüksek tutmayın. Kusursuz takip (hele de hem yatay hem dikey) için daha 3 ila 6 aya ihtiyaç var.

7.Hafta civarının önemli gelişmelerinden biri de bu aralar bebeğinizin tek yöne doğru yuvarlanmasının başlayabilmesi. (Dümdüz yatarken annesine doğru bir yay çizerek yan yatar pozisyona gelebilen bir küçük hanım tanıyorum) Dolayısıyla bu tip hareketliliklere, veledinizi bıraktığınız gibi bulmamaya alışmaya başlamalısınız artık.

Elbette ki unutmamak lazım, her bebek ayrı bir birey ve kendine has özellikleri var. Kişisel gelişim, adı üstünde son derece kişisel. Dolayısıyla, yukarda bahsedilen olaylar aynen buradaki sırayla olmayabilir, söz konusu haftalarda olmayabilir. Bunlar sizde panik yaratmamalı ancak, şüphelendiğiniz durumlarda da uzman hekimlere danışmaktan da geri durmamalısınız.