Obezite konusunda bir gazete haberini paylaşalı daha birkaç gün olmamıştı ki hafta sonu gazetede konuyla ilgili bir habere daha rastladım. Ki durumun vehameti ortada… Denk gelmeyenler için haberden bir alıntı hem de yazının içinde geçen uzman grüşünü aktarıyorum…
Çocuklarda obezite sorunu patladı
9 yaşında 140 kilo olan Taha Soysal’ın ani ölümü gözleri obeziteye çevirdi. Türkiye’de çocuk obezitesi son 20 yılda 3 kat arttı.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan İsmail ve Nermin Soysal çiftinin çocuğu Taha 2 yaşında obeziteyle tanıştı. Son 3 ayda yemek yemeyi azaltmasına rağmen 40 kilo daha alarak 140 kiloya yükselen Taha, bu hafta yatağında ölü bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de çocuk obezitesi, son 20 yılda 3 kat arttı.
Diyetisyen Dilara Koçak: Fruktoz ve nişasta bazlı şekerden uzak durmalı
“Genetik ve hormonal problemler nedeniyle oluşan obezite vakalarının, hiçbir şekilde aç kalarak zayıflaması beklenemez, çünkü büyüme hormonu, insülin, leptin ya da kortizon gibi hormonlarda bir problem var demektir.”
“Çocukluk dönemine obezite sorunu olan çocuklara, düşük kalorili açlık diyeti, karbonhidratı düşük, proteini yüksek diyet asla önermiyoruz. Çünkü bu tip diyetler vücutta kas dokusunun kaybına neden oluyor ve çocuğun büyümesi, gelişimi duruyor. Önemli olan dengeli ve sağlıklı beslenme biçimini ailece uygulamak.”
“Çocukları obeziteden korumak için, aileler de glisemik endeksi düşük gıdalar tüketmeli. Beyaz pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine kepek, çavdar ve tahıllı ekmek tüketilmeli. Kolalı içecekler, hazır meyva suyu yerine, meyve yenmeli. Kızatma ve fast food türü hazır yiyecekler yerine, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bakliyatları tercih etmeli. Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak, yoğurt, peynir ve ayran gibi besinlerin düşük yağlı olanlarının tüketilmesi ve bedensel aktiviteyi arttırmak, bu konuda alınacak basit ama etkili önlemler.”
“Fruktoz şurubuyla tatlandırılan yiyecekler (çocukların sıkça tükettiği fruktoz şurubu ve nişasta bazlı şeker içeren hazır bisküvi, kek, şekerleme gibi besinler) yapay şekerden oluşuyor. Bu da pankreas üzerinde ilerleyen yaşlar için olumsuz sonuçlar doğuruyor.”
Bir cevap yazın