İki DVD ile ‘süper bebek’ yaratılmıyor

ABD’li uzmanlara göre ‘Bebek Einstein’, ‘DÇ¢hi Bebek’ gibi videolar, çocukların zekÇ¢larını geliştirip dil gelişimini erkene almıyor

(Radikal, 10 Ağustos 2007)

Anne-babaların zeki çocuklara sahip olma arzusunun yolu ‘Bebek Einstein’, ‘DÇ¢hi Bebek’ gibi özel videolardan mı geçiyor? Washington Üniversitesi’nden Frederick Zimmerman ve Dr. Dimitri Christakis, sekiz-16 aylık bebekleri inceledi, DVD’leri izleyenlerin dil ve zekÇ¢ gelişiminin daha erken olduğu görüşünü çürüttü. Hatta uzmanlar bebeklerin DVD karşısında geçirdiği günde bir saat için, izlemeyen bebeklerden altı-sekiz kelime daha az öğrendiğini buldu.
Aynı ekip, geçen yıl yaptığı araştırmada bebeklerin yüzde 40’ının DVD, video ya da TV izleyicisi olduğunu tespit etmişti. Bu bebekler, iki yaşına geldikten sonra da günde iki-üç saat ve daha fazla zamanını ekran karşısında geçiriyordu. Bu üç çalışma, televizyon izlemenin, ‘Susam Sokağı’ gibi eğitici programlar olsa da dil gelişimini engellediğini gösterdi. New Mexico Üniversitesi pediatri profesörü ve Amerikan Pediatri Derneği sözcüsü Dr. Vic Strasburger, “Bebekler öğrenmek için yüz yüze etkileşime ihtiyaç duyuyor. Bu etkileşimi TV veya video izleyerek alamıyor. TV ilk gelişimde beyinde kurulan önemli bağlantıyı engelliyor” diyor. (The Times)

0 Comments

  1. iyiki yaratmıyor
    ortalık onlardan dolardı. Sonra biz kimlere sinir olurduk.

  2. Valla bunlarin zeka gelisimine bir katkisini beklemeyin zaten. Bu DVD ler cocugunuzu bir sekilde sakinlestirip, oyalamak icin elinizdeki her turlu silahi tuketip cocuk duvara tirmanmaya basladiginda ise yariyor. Hasta oldugunda veya aglama krizine girdiginde veya bir kis gunu evde olasi butun animasyonlari tukettiginizde, siz kafanizi koyacak bir yastik ararken derman oluyor bu DVD’ler. Yoksa baska ulvi bir fayda beklemeyin.
    Bunun yaninda bizim oglan ziplamayi ve bazi ingilizce kelimeleri televizyon seyrederken taklit ederk ogrendi. Cok da faydasiz sayilmaz yani. TV seyrederken yaninda devamli konusarak yardimci olursaniz, daha baska yerde gorup taniyamacagi hayvan, tasit vs gibi seyleri ogrenmesine faydasi oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 Baba Olmak

Theme by Anders NorenUp ↑