Nazım Hikmet Kültür Merkezi‘nin çocuk atölyeleri yaptığını bugün öğrendim. Üstelik oldukça ilk elden ve taze taze bilgi sahibi oldum. Hal böyle olunca da sıcak sıcak paylaşayım dedim. Atölye konuları ilgi çekici… Hatta Z ile önümüzdeki haftalarda düzenli gidip gelebiliriz gibi duruyor. Buyrun yakından bakalım…

Çocuk aklı aydınlıktır. Korkuyla, yalanla, cehaletle karartılmadıkça aydınlık kalır. Çocuk aklı özgürdür. Yasakla, yobazlıkla, “benim olamadıklarımı çocuğum olsun”larla hapsedilmedikçe, en cesur hayalleri onlar kurar. Çocuklarımızın aklı aydınlık kalsın istiyoruz.

Bu nedenle NHKM Çocuk Atölyeleri’ni sadece onlar için birer “faaliyet” olarak değil, biz anne-babalar ve eğitmenler için de akıllarımızı açacak bir bütünlük içinde düşündük. Yıl boyunca devam edecek atölyelerin yanı sıra, “eğitim siste- mi”, “çocuk gelişimi”, “anne-baba-çocuk iletişimi”, “çocuk ve toplumsal yaşam” gibi başlıklarda sohbetler, seminerler ve yıl içinde çocukların anne-babalarıyla katılabileceği “Evrim Haftası”, “Uzay Haftası”, “Nâzım Çocuk Şenliği” gibi etkinliklerle çocuklarımızın cesaretle kurduğu hayallere güç katacağız.

okuzÇocuk Atölyeleri 14 aralık 2013’te yani bu hafta sonu başlıyor. Pek çok atölye “günlük” yani tek bir gün içinde olup bitiyor. Bu tip günlük atölyeler her ay tekrarlanıyor dolayısıyla çok memnunn kaldığınızda bir sonraki ay da katılma imkanınız oluyor.

Atölye konularına ve içeriklerine bakacak olursak:

EVRİM MACERASI – Günlük Atölye

Yaş Grupları: 6-8, 9-11
Atölye Süresi: 1.5 Saat
Başlangıç Tarihi: 14 Aralık 2013 Cumartesi
(Atölye ayda bir tekrarlanır)

Çocuklara dünya üzerindeki yaşamın tarihini çizgi filmler, belgeseller ve deneylerle anlatıyoruz. Onlara bilimi, yaşamın maddi temellerini, her şeyin değişebildiğini öğretirken, üzerinde yaşadıkları dünyanın tarihinin
tüm masallardan daha ilginç, daha büyük bir hikaye olduğunu gösteriyoruz. Çünkü “gerçek”, küçük akılların büyüyle, hurafeyle yorulmasına izin vermeyecek kadar büyüleyici…

HURAFE DEDEKTİFLERİ – Günlük Atölye

Yaş Grubu: 9-11
Atölye Süresi: 1.5 Saat
Başlangıç Tarihi: 28 Aralık 2013 Cumartesi
(Atölye ayda bir tekrarlanır)

Neden, nasıl soruları etrafında, ilginç hikayesi olan bilimi ve gündelik yaşamda karşılaşılan olayları birer dedektif gibi incelemeye alarak, ek ipuçlarını değerlendirerek metindeki bilim
dışı yönleri ortaya çıkarıyor, kanıtlarla örülmüş doğru çerçeveyi oluşturuyoruz.
Kirli gömlekten fareler
ürer mi? Güneş ters mi dönüyor? Çocukların korku ve hurafelerle değil, merakla, sorgulayarak ve öğrenerek büyüdüğü bir dünya için…

BİZİM HİKAYEMİZ! – Tek Günlük Öykü Atölyesi

Yaş Grupları: 6-8, 9-11
Atölye Süresi: 2 Saat
Başlangıç Tarihi: 21 Aralık 2013 Cumartesi
(Atölye ayda bir tekrarlanır)

Çocuklar yaşamı önce öykülerden öğrenirler. Neyin gerçek neyin hayal olduğunu ayırt etmeyi, hayal ettiklerimizin ne kadarını gerçekleştirebileceğimizi… Sınırları olduğu kadar, isteyince neler başarabileceğimizi de… Öykü atölyesinde çocuklarla kendi öykülerimizi yazıyoruz. Gerçek yaşamda irade ve tesadüfün çatışkısını, anlamayı, karar vermeyi, çözüm üretmeyi, olasılıkları görmeyi, uyum sağlamayı ve değiştirmeyi öykülerimizi oyunlarla yazarken öğreniyoruz.

UZAY KAŞİFİ – Günlük Atölye

Yaş Grupları: 6-8, 9-11
Atölye Süresi: 1.5 Saat
Başlangıç Tarihi: 25 Ocak 2014 Cumartesi
(Atölye ayda bir tekrarlanır)

İnsanın en eski meraklarından biri gökyüzünün dansını seyretmek. Geceden geceye değişen gökyüzü deseni nasıl oluyor? Derinlerde parlayan yıldızlar neye benziyor? O parlayan şeylerin içinden de bize bakan gözler var mı acaba? Aahh, bir tane parlayan yıldız düştü! Nereye inmiş olabilir? Denizlere açılır gibi uzaya açılabilir miyiz? Bu atölyede, çocukları dünyanın dışına taşıyarak bilinmez durumları bilinir hale getirmeyi, olasılıkların çeşitliliği ile tanıştırarak hayallerini güçlendirmeyi hedefliyoruz.

DÜNYAYI PİŞİRİYORUZ – Seramik Atölyesi

Yaş Grubu: 6-9
Atölye Süresi: 2 Saat/2 Hafta
Başlangıç Tarihi: 22 Aralık 2013 Pazar
(Atölye ayda bir tekrarlanır)

Her seferinde farklı bir tema ile gerçekleştirilen seramik atölyemiz çocukları sanatsal ifade yolları ile sistemli düşünme arasında ilişki kurmaya yönlendiriyor. Belli bir başlıkta hep beraber düşünürken, aynı nesnenin kişisel olarak ne kadar farklı şekillerde ifade edilebileceğini fark ediyoruz. Bilgi ve soyutlama arasındaki yolu seramikten dünyalar kurarak katediyoruz. 2013-2014 atölyeleri boyunca çocuklar tarafından çalışılan kolektif ürünler Nisan ayında NHKM Çocuk Şenliği kapsamında sergilenecek.

KARPUZ KABUĞUNDAN GEMİLER YAPMAK – Sinema Atölyesi

Yaş Grubu: 8-12
Atölye Süresi: 2 Saat/8 Hafta
Başlangıç Tarihi: 4 Ocak 2014 Cumartesi

Tıpkı oyuncaklar gibi, film izlemek de çocuklar için “tüketici faaliyeti”ne dönüşüyor. “Küçük sinemacılar” çocuklara sinemanın pek çok fikir, bilgi ve insanın biraraya gelerek ortaya çıkardığı büyük ve kolektif bir süreç olduğunu anlatıyor. İzleyici olarak filmi “tüketmek” yerine izlerken bile onu üreten ekibin bir parçası olduğunu farketmesini amaçlıyor. Çocuklara sinemayı sevdirirken, ortak çalışmayı, farklı açılardan bakmayı, birlikte üretmeyi öğretiyor. Atölye başlıklarının her birini ilgili alanda çalışan sinemacılar anlatıyor. Çocuklarla birlikte film çekiyorlar. Çocuklar, kendi çalışmaları sonucu ortaya çıkacak filmlerini Nisan ayında NHKM Çocuk Şenliği kapsamında gerçek bir sinema keyfi ile izleyebilecekler.

OYNAYAN ÇOCUK – Drama Atölyesi

Yaş Grupları: 8-10,11-13
Atölye Süresi: 1 Saat / 16 Hafta
Başlangıç Tarihi: 5 Ocak 2014 Pazar

Çocuğun hayatı deneyimlemesi, karşılaşabileceği zorluklarla baş edebilme yöntemleri geliştirmesi, kendini ifade edebilmesi ve özgüvenli olması atölyemizin temel amacı. Dorothy Heathcote’un Eğitimde Drama tekniği ve Viola Spolin’in tiyatroda drama yolu izlenerek gerçekleştirilen çalışmalarda çocuklar, kendilerinin, çevrelerinin ve içinde yaşadıkları dünyanın farkına varmayı adım adım öğreniyorlar… Atölye sonunda ortaya çıkacak gösteri, Nisan ayında NHKM Çocuk Şenliği kapsamında çocuklar tarafından sahnelenecek.

Son olarak da derler ki:

Atölyelerimiz alanında uzman eğitmenler tarafından rehber öğretmenler eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Atölye kontenjanlarımız 15 kişi ile sınırlıdır.
Web sitemiz üzerinden veya telefon ile detaylı bilgi alabilir ve önkayıt yaptırabilirsiniz. Kesin kayıtlar Kültür Merkezimize doğrudan başvuru ile yapılmaktadır

.