Bıngıldak Mevzuu

İlk duyduğum zamandan beri hala her duyduğumda güldürür vebi “bıngıldak” kelimesi. Elin yabancısı güzel güzel, en basit haliyle “soft spot” (yumuşak nokta) demiş geçmiş işte. Bebek kafasında bulunan yumuşak yerlere denmektedir bıngıldak. 6 adet olurlarmış. (Ben de duyunca şaşırdım bu sayıyı) En dikkat çekenleri tepede ve kafanın arkasında bulunanlar olduğu için iki hatta sadece tepede var gibi geliyor değil mi. (Ben kızımın hem tepesindekini hem de kafasının arkasındakini kendisini her tuttuğumda hissediyorum)  Medikal olarak “fontanel” deniyormuş. İnanılmaz büyük bir fonksiyonu var bıngıldakların bebek (ve hatta anne) için: Koca kafalı veletlerimiz, doğum esnasında annelerin içinden rahat çıkabilsin, kafaları esneyebilsin diye düşünülmüşbir tasarım harikası bıngıldaklar.  Kafatasının belli kısımları sertleşmiyor ve beyin kalın bir zar tabakasıyla korunuyor. Böylece kafa, dar alandan geçerken esneyebiliyor. (Aksi taktirde ya bebeklerin daha küçük kafalı ve küçük beyinli ya da annelerin çok daha geniş kalçalı tasarlanmaları gerekecekti) (“Çok yaşa bıngıldak” diyoruz bu durumda)

Bazı kişilerin dokunmaktan çekinecekleri bir hissiyat verse de o kadar da hassas yerler değil bıngıldaklar. (Tabii ki abartıp parmağınızla içeri doğru zorlamanın da gereği yok) Bımgıldakların en önemli işlevlerinden biri de bebeğin kafasını olası darbelerden korumak. Özellikle ilk aylarda veletler biraz daha koca kafalı olduklarından ağlık merkezleri kafalarında oluyor. Bunun soncunda da kafanın ağır gelip fa üstü düüşe; kafa üstü çakılma vakalarına ianılmaz sıklıkta rastlanabiliyor(muş). Bu tip durumlar için de, kafada bazı yumuşak alanlar olmasının sağladıkları oldukça fazla.

En büyük ve farkedilir bıngıldak olan tepe bıngıldak’ın yok olması ortalama 18 ay sürermiş. (Elbette ki 9 – 12 ay civarında kaybolduğu da olurmuş…) Kafanın tam olarak sertleşmesi ve yumuşak noktaların yokoluşu bebeğin artık yavaş yavaş kendi başına yürüyebildiği döneme denk gelirmiş. (Tasarımda mükemmellik, kusursuz zamanlama diye de özetlenebilir) Dolayısıyla veletleri bıraktığınızda kafa üstü yıkılmayı kestiklerinde bıngıldakların da bir işlevi kalmıyor ve başka diyarlara göç ediyorlar…

Biraz daha detaylı bilgi ve ilgili bir takım linkler şurada…   

0 Comments

  1. Evet belirttiginiz gibi o kadar hassas degil, bir kitapta merakli kardeslerin dokunmalarina karsi korumalidir endiselenmeyin yazisini okdugum zaman bir hayli rahatlamistim :) cunku etrafta o kadar cok cocuk vardi ki dusunmeden edemiyordum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 Baba Olmak

Theme by Anders NorenUp ↑