Bu işler genelde son derece el yordamı buluşlar hatta bulamayışlarla hallediliyor ülkemizde (ve kültürümüzde). Düşünsenize; ayrıldığınızı duyan pek çok insanın ilk tepkisi (büyüyen gözlerle) “Peki çocuk kimde kaldı?” oluyor. Haftanın yarısı annede yarısı babada çözümü bile o kadar yeni ki konuştuğunuz çocuk psikologları bile çok fazla örneğini yaşadığım bir durum değil, ne desem bilemiyorum o yüzden diye cevaplayabiliyor sizi…

Yazının konusu elbette ki yakınmak (ki yakınmıyorum) değil. Önümüzdeki hafta sonu İstanbul’da gerçekeleşecek bir seminere dikkat çekmek:

Amerika’nin anne ve babası ayrı olan çocuklara destek veren önemli uzmanlarından Dr. JoAnne Pedro-Carroll, 23-24 Şubat’ta ebeveyn ve uzmanlara seminerler vermek üzere İstanbul’da olacak. Daha önce kızımınzın okulundaki mini seminerlerden birinde dinlediğim Nilüfer Devecigil’in girişimizyle hafta sonu İstanbul’a geliyormuş kendisi ve iki gün ikişer saatlik eğitimler verecekmiş. (Her bir gün için 50TL maliyeti olduğu düşünülürse bence kaçmaz)

Bu arada içinde “boşanma” lafı geçince pek çok insanın çekimser davrandığını gözlemlesem de, boşanmaya niyeti olsun olmasın bence ebeveynlerin kesinlikle faydalanabileceği bir seminer söz konusu olan. Eğitimciler, psikologlar ya da çevresinde çocuk ve boşanmış çift olan herkesin bir şeyler edinebileceği bir eğitim olacağını düşünüyorum ben.

Program şu şekilde bölünmüş iki güne:

3 Şubat 2013 // 10:00-12:00
Anne babası boşanmış ya da ayrı olan çocuğun esnekliğini, dayanıklılığını artırmak ve boşanma sürecinde zarar görmesini engellemek için yapabileceklerimiz

Bu seminerde Dr. Pedro-Carroll boşanmanın ve anne baba arasındaki çatışmanın çocuk üzerinde ne tür etkileri olduğunu son araştırmalar ışığında ele alacak. Bu etkilerin uzun vadede ortaya çıkaracağı muhtemel sonuçlara bakarak hem çocuklara hem de anne babaya yol gösterecek önerilerde bulunacak. Ayrıca boşanma olgusuna çocuğun bakış açısından yaklaşarak hep hissedilen ama nadiren dile getirilen, bastırılıp gizlenen çocuk duyguları üzerinde duracak.
Aynı zamanda farklı yaş gruplarındaki stres belirtilerine de değinecek Dr. Pedro-Carroll, çocuk üzerindeki baskıyı azaltıp onunla gerçek bir iletişim kurmanın yollarını inceleyecek.

24 Şubat 2013 // 10:00-12:00
Ayrılık ve boşanma sonrası çocuklar için müdahaleler: Çocuklar ailedeki değişimlerle nasıl başa çıkarlar

Bu seminerde Dr. Pedro-Carroll ayrılık ve boşanma sonrası için 5-15 yaşındaki çocuklar için geliştirdiği müdahale programınıanlatacak. Dünyada yaygın olarak kullanılan ve çeşitli ödüller kazanmış bu müdahale programı, çocuklardaki stresi azaltarak ev ve okul yaşamında daha iyi uyum sağladıklarını gösteren araştırmalarla desteklenmiş.
Dr. Carroll Geçiş Dönemlerinde Çocuklara Destek adlı ebeveynlere yönelik program hakkında da bilgi vererek, çeşitli örneklerle ailelerin kendi sağlıklı geçişlerini nasıl yöneteceklerini anlatacak. Bu program ailelere çocuklarını nasıl kendi çatışmalarının dışında tutup onların ihtiyaçlarına odaklanacaklarını ele alıyor.

Susam Sokağı’nın danışmanlığını da yapan Dr. Pedro-Carroll bu süreçte olan çocuklar için geliştirilmiş Susam Sokağı DVD’sinden parçalar gösterecek.

abbysm
Peki ya Dr. Pedro-Carroll Kimdir?

Klinik Psikolog, yazar, konuşmacı ve 7 çocuk annesi olan Dr. JoAnne Pedro-Carroll ayrılma ve boşanma ve yeniden evlenme süreçlerinde aileler ve çocuklara destek vermektedir. Doğan Egmont tarafından Şubat sonu basılacak “Önce Çocuklar” adlı kitabı son araştırmalar ve kendi klinik deneyimleri üzerine yazılmış boşanma konusunda destek veren önemli eserlerden biridir. Amerika’da boşanma konusunda Beyaz Saray dahil birçok yerde konferanslar veren Dr. Perdo-Carroll İtalya, Hollanda gibi ülkelerde de panellere katılmıştır.

Kendi klinik terapi çalışmalarının yanı sıra “Boşanma sürecinde olan Çocuklara Destek ve Müdahale” ile “Geçiş Sürecinde olan Çocuklara Destek” adlı kendi geliştirdiği programlar Amerika, Kanada, Avustralya, Almanya gibi ülkelerde uygulanmaktadır.

Neymiş? Başlıktaki Susam Sokağı’nın konuyla ilgisi yokmuş. Abla aynı zamanda Susam Sokağı’nın da danışmanlığını yaptığından, başlık tamamen yem olarak kullanılmış… :)