Dosya: Doğum Fotoğrafçıları 1

Uzun zamandır Babaolmak.com’a açmayı istediğim bölümlerden biriydi “dosya” bölümü ve planladığım dosya sayısı da gittikçe artmaktaydı. Sonunda biraz vakit ayırıp istediğim araştırmayı yaptım, sonra üstünden haftalar geçtiği için bir daha yaptım, sonra bir daha… En sonunda da oturup yazmaya koyuluyorum işte.

Fotografa ve fotograf çekmeye meraklı bir kişi olarak kızımızın doğumuna yakın “doğum fotoğrafları” konusu da beni düşündürmeye başlamıştı. Planım, doktorumuzun da onayını alarak hem doğuma girmek hem de fotoğraf makinemle birlikte girerek o özel dakikaları ve kızımızın “dışarı çıkışını” fotoğraflamaktı. Sonra çok yakın bir fotoğrafçı arkadaşımdan – daha önce bir kere doğum da fotoğraflamış olmasının verdiği gazla- rica ettim ve sağolsun hiç düşünmeden kabul etti. Ama aslında bir “doğum fotoğrafçısı” da değildi. Ben bu planları yaparken bu işi meslek olarak yapmakta olan biri Babaolmak.com vasıtasıyla beni buldu ve blogumu çok beğendiğini ve doğum fotoğrafçımız olmak istediğini söyledi… Böyle olunca da bu son derece nazik teklifi elbette kabul ettik, üstüne da sadece bir doğum fotoğrafçımız ve çok güzel fotoğraflarımız olmadı, bir de arkadaş edinmiş olduk. (Sadece fotoğrafçı değil “internetçi” de çıktı üstelik kendisi)

“O” gün geldiğinde ve hatta üzerinden biraz daha geçtiğinde de oturup düşününce fark ettim ki bu işi kendi başıma yapmaya kalksaydım, tüm tecrübeme ve ekipmanıma rağmen hayal ettiğim gibi olmayacaktı bu iş. Çünkü doğum fotoğrafçılığının çok ciddi tecrübe, alışkanlık, bilgi, birikim gerektirdiği yadsınamaz bir gerçek. Sadece fotoğrafçılık anlamında değil, sağlık ve tıbbi açıdan da biraz donanımlı, tecrübeli olmak gerekli(ymiş)

Uzatmayayım diyeceğim ama malum bu bir “dosya” dolayısıyla dilediğimce uzatabilirim. (Aslında dosya dediğin bir kaç bölüm olmalı belki ama bu ilk dosyayı bir seferde tamamlamaya çalışacağım)

Yaklaşık 1,5 senedir de gördüğüm tüm doğum fotograflarına bakıp kendimce değerlendirmeye çalışırım… Algıda seçicilik bu olsa gerek doktor muayenehanelerinde ve benzeri her ortamda rastladığım “doğum fotoğrafçısı” broşürleri dikkatimi çeker. Baktım ki aslında bir çok kişi bu işi yapıyor ve bu iş aslında gelişmekte olan bir sektör, biraz daha üstüne düşüp inceleyeyim dedim ve hem Google hem de çevremdeki insanlar vasıtasıyla doğum fotoğrafçılığı konusunu biraz kurcaladım.

Doğum fotoğrafçıları; “çakma” doğum fotoğrafçıları, doğum fotoğrafçısı seçerken nelere dikkat etmek lazım, konunun püf noktaları nelerdir gibi anne-baba adaylarını ilgilendirebilecek veriler elde ettim.

(Galiba bu yazı gerçekten de bir dosyaya yakışır şekilde haddinden biraz uzun olacak. O yüzden tam şu anda iki bölüm yapmaya karar verdim… Doğum fotoğrafçılarına dair isim ve siteleri bir sonraki bölümde vereceğim sanıyorum…) şimdi gelelim; doğum fotoğrafçıları konusunda nelere dikkat etmek lazım?

Doğum Fotoğrafçısı Seçmek

– Tahminimce ilk yapılacak şey Google’da “doğum fotoğrafçıları” araması yapmak olacaktır. Karşınıza bir sürü isim ve site gelecek… Ne yapardınız? Sitesi en güzel ve profesyonel olanı mı seçerdiniz? Internet sektöründe çalışan biri olarak öyle profesyonel bir doğum fotoğrafçısı sitesi hazırlarım ki şaşarsınız. Üstelik diğer sitelerden toplama bir de güzel portfolyo yaparım ki, tadından yenmez… Neymiş… Sadece web sitesine bakarak karar vermemek lazımmış…

– Referanslar ve portfolyo sanıyorum en önemli unsurlardan biri, bunu unutmamak lazım. Yanı sıra tecrübe; toplam kaç doğum fotoğrafladığı bence mutlaka sorgulanması gerek bir bilgi. Gerçekten tecrübeli olduğuna ikna olmadığınız biriyle çalışmak risklidir, sadece fotoğraf anlamında değil, doğumhane ya da ameliyathanede sterilizasyon kurallarına uyum ve ortama aşinalık konusunda da hem anne adayına hem sağlık ekibine sıkıntılı anlar yaşatabilirler. (Doğum esnasında ameliyathanede bulunmuş bir baba olarak söyleyebilirim ki orası zaten yeterince kalabalık ve tecrübesiz bir fotografçı muhtemelen orda istenecek en son kişidir)

– Eğitim bence önemli bir unsur. Elbette ki üniversite eğitimini fotoğraf üzerine almamış bir çok büyük usta fotoğrafçı var ama şimdi yanyana koysanız ve seç birini deseniz, fotoğraf eğitimi almış bir doğum fotoğrafçısını tercih ederim.


– Yukarda da bahsettiğim gibi başta web sitesi olmak üzere mutlaka daha önce çekilmiş fotoğraflar görmek lazım. Web sitesinde mutlaka örnek fotoğraflar olmalı, “ailelerin mahremiyeti açısından fotoğraflara yer vermiyoruz” demek aslında daha önce çektiğimiz doğum yok, ama bunu size açık açık söyleyemeyiz anlamını taşıyabilir. Bir çok usta doğum fotoğrafçısının (isim olmuş doğum fotoğrafçılarının diyelim) web sitesinde doğum fotoğrafları var… Hiçbiri mahrem fotograflar değiller, öte yandan eminim ki aileler izin vermedikleri halde fotografları yayınlıyor olamazlar değil mi.

– Doğum fotoğrafçısı ile en baştan konuşup netleştirmek gereken en önemli konulardan biri doğum türü, günü, saati… Bunlar sezeryan için geçerli elbette ama ya normal doğuma veya doğum beklenen tarihten önce gerçekleşirse, gündüz değil de gece olursa? Sabaha karşı olursa? Son dakikada ortada kalmayasınız? (Dolayısıyla doğum fotoğrafınızla kesintisiz iletişimiz olmalı, her an ulaşabilmeli, nerde ve hangi hastanede doğum yaparsanız yapın doğuma yetişeceğinden emin olmanız gerekir. – Belki de bir tatbikat faydalı olabilir ;) Dolayısıyla belki kişisel değil ama birazcık daha kurumsallaşmış, tek başına çalışmayan, çalışsa da acil bir durumda kendisi başka bir doğumda olsa bile yerine birini yollayabilecek ekibe – desteğe sahip birisi olması yerinde olur. Tek çalışıyor olsa bile bir yedek planının olması iyi olmaz mı?

– Dikkat ediyorum, doğum fotoğrafçılarının standart paketleri var, paketler arasındaki en önemli farklardan biri verilecek baskı adeti. Bana kalısa baskı adeti işin hikaye kısmı. Önemli olan fotoğrafların kalitesi, fotoğrafçınızın size ayırdığı vakit ve ilgi. Sonuçta hangi fotoğrafçıya gitseniz istediğiniz boyutta istediğiniz kadar fotograf bastırabilirsiniz. (Bu konuya fotoğrafçı tarafından bakıldığında da en son iş baskı adeti muhtemelen. Bir fotoğrafçıya “söylediğiniz fiyata 30 da baskı dahil diyorsunuz, 15 baskı alsak yarı fiyatına anlaşsak” demek de çok saçma, malum siz parayı baskılara değil, fotoğrafçınızın tecrübesine, çekimine, estetik zevkine, gözüne, zamanlamasına veriyorsunuz bir anlamda…)

– Fotograf bastırmak demişken; fotoğrafçınızın çektiği tüm fotografları (tamam hadi bazılarını elemesi de gerekebilir belki) size CD’yle, yüksek çözünürlükte, kendinizin bastırabileceği şekilde veriyor olması en hayati konulardan biri.

– Malum doğum dediğimiz aktivitenin tekrarı yok. Dolayısıyla doğum fotoğrafçınızın örnek fotograflarına bakıp beğendikleriniz ve beğenmedikleriniz üzerine konuşmanız çekim esnasında çok faydalı olacağı gibi, örnek fotograflar size bir çok fikir verecektir.

-Doğum yaptığınız günün hayatınızın en duygusal ve önemli günü olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve bu özel günde yanınızda olacak olan fotoğrafçı ile pozitif bir elektrik tutturmanın önemini hatırlayın, dünyanın en harika fotoğrafçısı da olsa, ilk yazışmaya ya da konuşmaya başladığınız andan itibaren kendisinden pozitif enerji alamadıysanız sıkıntı yaşayabilirsiniz.

– Bir önceki maddeyle son derece ilintili bir konu; fotoğraflarınızı kimin çekeceğinden emin olun, x kişisi ile anlaşıp doğum zamanı geldiğinde karşınızda y kişisini bulabilirsiniz. Malum doğum fotoğrafçılığının fabrikasyon bir iş olmaması gerekir. En başından beri iletişim kurduğunuz, diyaloğa girdiğiniz kişiyi beklerken o an yanınızda alakasız biri olmasın. (Çok acil ve son dakika durumlarını ayrı tutmak lazım elbette)

– Ebklenmedik durumlarda, erken doğumda vb, diyelim ki bebek hemen annenin yanına verilmiyor ve kuvöz’e alınıyor… Böylesi bir beklenmedik durumda “anne-bebek” “baba-bebek” gibi fotografları çekmek için dha sonra görüşüp görüşmeyeceğinizi de önceden netleştirmekte fayda olabilir.

– Fotoğrafçı tarafından bakmak gerekirse, doğumdan sonraki fotoğraf çekimlerinde (anneli – babalı, anneanneli, dedeli vb vb) fotoğrafçıya güvenmek, kendinizi onun tecrübesine bırakmak, onu mümkün mertebe demotive etememek iyi olacaktır. En nihayetinde sokağın köşesindeki fotoğrafçıdan tutup da getirdiğiniz yeni yetme fotoğrafçı çocuk olmayacaktır. (Olmasın zaten;)

– Öte yandan doğum sırasında ve sonrasında anne kadar meşgul olmayacağı aşikar olan baba fotoğrafçı bile olsa “eşim çeker” “ben çekerim” dememekte fayda var. Bırakın taptaze baba da o anın tadını gözünün önünde vizör olmadan çıkarsın. Oğluyla – kızıyla bir çok fotografı çekilsin, poz yakalayacağım diye uğraşmasın. (Bu bağlamda özellikle de doğum esnasında fotoğraf çeken kişi olmadığım için çok çok memnunum, biliyorum ki fotoğraf çekiyor olsaydım aynı şeyi yaşayamayacaktım. ) Profesyonel fotoğrafçı bile olsanız o sırada “işi” bir kenara bırakın “baba” olmaya odaklanın ;)

– Fotoğrafçı konusunu MUTLAKA doktorunuzla konuşun. Doktorunuz kabul etmeyebilir… Doğum yapacağınız hastane ile MUTLAKA konuşun, doktorunuz kabul etse bile hastane kabul etmeyebilir (Sık rastlanan bir durum)

– Karar vermekte zorlanıyor musunuz, yine doktorunuza danışın. Muhtemelen daha önce birlikte doğuma girdiği bir fotografçı olabilir, tercih ettiği, etmediğ fotografçılar olabilir. Unutmayın ki doğum konusunda da doğum fotoğrafçılığı konusunda da sizden çok daha tecrübelidir.

Sizin de aklınıza gelen öneriler olursa gerek maille gerekse yorumlar vasıtasıyla lütfen iletin… Böylece dosyamız çok daha kapsamlı ve ihtiyaç duyanlara fayda sağlayacak hale gelecektir.

Birinci Bölümün Sonu! (Bir sonraki bölüm “Doğum Fotoğrafçıları” Kısa Listesi ve Babalara Öneriler)
Son olarak bir kaç doğum fotoğrafı görmek isterseniz de… Tıklayın ;)

0 Comments

  1. Henüz bu sabah Alevle bu konu üzerine sohbet etmiştim. Gerçekten de son zamanlarda benim de etrafımda çok sayıda kişi ve hatta kurum bu konuya dair ilgilerini gizlemiyorlar. Öok faydalı bir yazı olduğunu söylemeliyim kesinlikle.

  2. emel eryaman usta

    20 Ara 2008 at 18:53

    merhabalar…
    gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş..ben de doğum fotoğrafları çekiyorum ve doğum fotoğrafçısı olduğunu söyleyen ve profesyonel olmayan, çeşitli yerlerden topladığı fotoğraflarla portfolye oluşturan pekçok insan türedi birden…ailelere tavsitem fotoğrafçının tecrübesi ve kendilerine ayıracağı zamanı dikkate almalarıdır…tüm anne-baba adaylarına sağlıkla bebeklerini kucaklarına almalarını dilerim..

    Emel Eryaman Usta
    doğum fotoğrafçısı

    http://www.emeleryaman.com

  3. Cok yerinde cok bilgilendirici ve cok dogru bir bakis acisiyla yazmissiniz.
    0izn verirseniz bloguma link olarak yer vermek isterim
    0yi calismalar
    YSM

  4. Sevgili Baba,
    İkinci bölümü merakla bekliyoruz ;)

  5. Bende üniverste de fotoğrafçılık okuyup mezun olanlardan biri olarak fikirlerinize katılıyorum. Bende doğum fotoğrafları çekiyorum ve bu gerçektende tecrübe ve dikat isteyen bir is o ortamda fotoğraf çeken kisinin gerçekten bu anlamda profesyonel olması gerektiği kanısındayım.
    Son zamanlarda eline fotograf makinasını alan herkesin kendini doğum fotoğrafçısı sanmasıüzücü bir durum. çünki bu is teknik bilgi, dikkat, tecrübe ve düsünce gerektiriyor. Bu konudaki tavsiyem fotoğraf çektirmek isteyen biraylerin fotoğrafçıyı çok iyi tanımaları.
    Tüm anne adaylarına sağlıklı doğumlar diliyorum…

    Doğum Fotoğrafçısı
    Neslihan Sağır

  6. doğum fotografçısı olarak bu piyasanın ilk kadın fotografcısını seçtim . Kendisi ünlülerin fotografçısı . Ancak doğumuma kendisi yerine ekibinden birisini gönderdi . Fotograf işi tamamen o kişinin tekniği bakış açısı ile ilgili . Diğer kişinin aynı ekipte olması daha önce gördüğüm resimler gibi olacağını garanti etmiyor. Nitekim benimki de aynen öyle oldu. Bana çekilen fotografları herhangi birisinin eline makina verseniz de çekebilirdi. Büyük bir hayal kırıklığı tabi. Ben de sonuç olarak aynı parayı ödüyorum ama tabi benim fotograflarım gazetelerde kullanılmıyor.
    Tavsiyem gördüğünüz fotoları kim çektiyse sizin fotoları da o kişinin çekmesi

  7. Selamlar

    Siteni daha once ziyaret etmistim, cok hosuma gitmisti… Ama su an farkettim ki sen Cigdem’le Erol’un arkadasisin :) Dunya kucuk…

    Bildigin gibi ben de dogum fotograflari cekiyorum… Cok uzun da olmadi ustelik, ve universitede de bu konuyu okumadim…

    Ama dediklerine cok katiliyorum. Herhangi birsey degil bu, hijyen vs konusunda egitim ve tecrube kadar, anne babanin psikolojisini anlayabilme gibi seyler de bence cok onemli… Sonucta cok mahrem bir bolgedesiniz ve sinirlari cizmek de size kaliyor…

    Ben fotografci tarafindan bakarken calismak istedigim ciftlerde aradigim en onemli sey aralarindaki enerji… Bence ciftler de bunu aramalilar fotografcilarinda ki ortaya guzel isler cikabilsin. Ben sahsen boyle ortamlarda cok daha guzel isler cikariyorum :)

    Teknik, goz, yetenek, ve hikaye yaratabilme yetenegi hosunuza giden fotografci tabi en onemli kriter :)

    Bu arada Zeynep bir icim su. Ben de kendi kizimi sarisin saniyordum!

    Sevgiler,
    Asli

  8. Merhaba,
    Sitenizi maalesef daha yeni keşfetmiş bulunuyorum. Sizi tebrik ederim bir baba olarak böyle harika şeyler yazabilmek sanırım nadir insanın harcıdır.
    Bu yazınızı okurken “Böyle olunca da bu son derece nazik teklifi elbette kabul ettik, üstüne da sadece bir doğum fotoğrafçımız ve çok güzel fotoğraflarımız olmadı, bir de arkadaş edinmiş olduk.” cümlesinden sonra dedim ki bu kesin bizim Alev :)) ve de yanılmamışım.
    Gerçekten çok profesyonel bir insan, bir arkadaşımın tavsiyesi ile kendisine ulaştım ve ilk karşılaşmamız ameliyathanede oldu. Bahar Hanım yetiştim diyip bana objektifini gösteriyordu :))
    Aslında eşim de amatörce de olsa fotoğrafla ilgileniyor ve ben doğum fotoğrafçısı çağırmak istiyorum dediğimde gerçekten çok bozulmuştu. Ama daha sonra özellikle ameliyathanedeki fotoğrafları görünce evet o heyecanla ben bu kadar profesyonel fotoğraflar çekemezdim dedi.
    Bu işi defalarca yapmış bir kişi ameliyathanede nerede duracağını bilir, hijyen kurallarını bilir, hangi durumda en iyi pozlar çıkar, bunların hepsi zaten kafasında şekillenmiştir. Gerisi anın güzelliğinde saklıdır.
    Biz de Alev Durmuşoğlu’nu çok sevdik ve doğum yapacak olan arkadaşlarımıza tavsiye ediyoruz.
    Sevgiler
    Bahar

  9. Merhabalar,

    izmirde 3 yıldır profesyonel doğum fotoğrafçısı olarak öncelikle bu kadar kapsamlı ve doğru anlatılmış yazınız için sizi tebrik etmek istiyorum. Bahsettiğiniz tüm noktalar çok önemli. İnsanların bu en önemli günlerinde anlayışın, saygının ve tecrübenin bol olması gerektiği bir zamandır.
    Başkalarınında yazdığı gibi ara sıra piyasaya doğum fotoğrafçısı olarak çıkıp yok olan kişiler oluyor. Fotoğraf çekmek, resim yapmak gibidir. her ressamı beğenmeyeceğiniz gibi, her fotoğrafçının çekimlerinide beğenmeyebilirsiniz. Zevk meselesi olduğundan, çektiği tarzı iyi tanımak gerekir. aldığınız elektrik de iyi olmalı ki doğumda fotoğafçıyı bir arkadaş gibi hissetmelisiniz.
    ֖ncesinden tanışıp, hem birbirinizi tanıyıp, hemde detay konuşmakta yarar var.
    sayfamı ziyaret etmek isterseniz. http://www.dogumfotograflari.info
    Sevgiler,
    Yasemin Burkut Yücesoy

  10. doğum olayı özellikle ilk kez doğum yapacak anne ve babalar için toz pembe gibi görünse de o gün pek çok telaşı, kaygıyı beraberinde taşıyan bir gün. o kaygılı anlarda ameliyathanelerde, daracık odalarda sizi hiç tanımayan insanların sizi kabullenip duygularını doyasıya yaşayıp, doğal davranmaları bekleniyor. bu yüzden ben tüm anne ve babaların hamilelik fotğraflarını ücretsiz çekiyorum. çekilmek istemeyenleri de bir şekilde ikna ediyorum ve saatlerce konuşup karşılıklı olarak birbirimizi tanıyoruz. bir bağ kuruyoruz. işte doğumun olduğu gün fotoğraflarda yatan samimiyet bu bağdan geliyor. daha az aileyle çalışıyorum daha az para kazanıyorum fakat her kadarj sergilik oluyor. çünkü zaten bulunduğumuz ortam her fotoğrafçının bulunmak isteyeceği bir ortam. ne eğitim ne başka bir şey empati kurmak gerek önce. güzel bir yazı . teşekkürler hatta sanırım yazının bazı bölümlerine atıfta bulunabilirim daha sonrası için:)

  11. merhaba..
    çok faydalı bir yazı olmuş gerçekten,tebrik ederim.ben de kızımın doğum fotoğraflarını çektirdim. dediğiniz gibi fotoğrafçınızın deneyimli olması çok önemli. ama en az bunun kadar önemli olan başka bir şey de fotoğrafçınızın sıcaklığı ve yakınlığı.benim doğumuma giren fotoğrafçımız gerçekten çok sıcakkanlı ve rahatlatıcıydı:)kendisinin de anne olması ve doğum olayını yaşamış olmasının verdiği tecrübe ile de bir yandan benim heyecanımı ve korkularımı da yatıştırdı. tabii çektiği güzel fotoğraflara da diyecek birşey yok.bu yüzden buradan tüm anne-babalara çok dikkatli seçimler yapmalarını, fotoğraflarını çektirecekleri kişinin fotoğraf eğitimi almış olmasına dikkat etmelerini ve mutlaka öncesinde görüşmelerini önericeğim. bu arada kendi fotoğrafçımızın da ismini veriyim belki merak edenler olur. Emel Eryaman…buradan kendisine sonsuz teşekkürler:)

  12. Merhaba 3 aylık bir bebeğim var ve 2 yaşında yaramaz bir oğlum..Her ikisindede doğum fotoğrafçısı ile çalıştım.İlk hüsran oldu neden derseniz çeken bayan arkadaş flaş kullandı,resimler sadece resim,hiç bir şey anlatmıyor,anlamsız ve zamansız deklanşöre basılmış..

    Kızımın doğumunda ise tavsiye üzerine Songül Turgut Hanımla çalıştım ve kesinlikle çok memnunum,hemen her fotoğrafımız özel,duygulu ve o anı hikaye gibi anlatıyor.Bencede internet sitelerinden çok tavsiyelere bakmalı çevrenizde doğum fotoğrafı çektiren arkadaşlarla konuşup incelemeli ve araştırmalı diye düşünüyorum.Yazıyı hazırlayanlarında ellerine sağlık.. Teşekkür ederim
    Eda Özder-İzmir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 Baba Olmak

Theme by Anders NorenUp ↑