Evimdeki Yuva

Araya bayramın ve bir sürü günlük işin, mesainin ve yan işlerin, ek işlerin girmesiyle ister istemez listede en sona bırakılan Babaolmak.com oldu. Böyle olunca da bir sürü şey birikti yazacak. Bu arada WordPress 2.7’ye yükselttim blog altyapımız, uzun zamandır WordPress ekibinin yaptığı en kapsamlı ve radikal tasarım değişikliğini tecrübe etmekteyim bir süredir, tavsiye ederim. Yorum altyapımı da değiştirmiş olduğumdan artık yeni yorumlar maille gelmiyor bana. (Bir türlü becerememiş olmaktan musdaribim) o yüzden hemen ceva veremediğim gibi hemen onaylayıp sitede yayına da alamıyorum – özellikle de yoğun olduğum zamanlar. Neyse uzatmadan konuya geleyim:

Kızımızın 2 yaşa yaklaşmasıyla birlikte (ve ardından da 3 yaşa yaklaşacak doğa kanunları gereği) “yuvaya vermeyi düşünmüyor musunuz?” “sosyalleşmesi için bu aralar bilmem nereye götürmüyor musunuz?” benzeri soruları daha sık suymaya başladık.

Öncelikle yuva için şimdilik erken olduğunu düşündüğümüzden bakıcı teyzesiyle bir süre daha devam edecek günlük hayatına. Başka çocuklarla, akranlarıyla kaynaşması için ise şu anda haftada 1-2 veya farklı bir frekansta bir merkeze, jimnastik salonuna, yuvaya veya benzeri bir yere gitmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Aynı faydanın 2-3 arkadaşıyla aynı zanda zaman zaman vakit geçirerek sağlanabileceğine inanıyoruz. Yaşıt arkadaşlarının sayısı 3-4 civarında. Bu arkadaşlarıyla haftada 1-2 defa tek tek veya toplu halde görüşse zaten son derece sağlıklı bir sosyalleşme içine girecektir. (İhtiyacı olduğu konusuna kesinlikle katılıyoruz yani aslında..) şimdilik bunun için özel bir yere gitmeyi gerekli görmüyoruz. (Bu arada gidenleri kınadığımız veya anlamadığımız sonucu da çıkarılmamalı bu yazdıklarımdan… Aman…) (Ki bu arada “yavruyu 1-2 saat e olsa bir yere bırakayım, kendime azcık zaman ayırayım, dinleneyim” türü bir ihtiyaç da söz konusu olabilir kimi çalışmayan anneler-babalar için; bizim durumumuzda her ikimiz de çalıştığımız için evde olduğumuz vakirleri mümkün olduğunca arttırıp, birlikte vakit geçirmeye çalışıyoruz zaten)

Tam da bu konularla ilgili bir şeyler yazmayı düşünürken bir tanıdığım vasıtasıyla bir grup uzman tarafından başlatılan bir girişimle ilgili bazı bilgiler ve web sietesi linki ulaştı elime: Evimdeki Yuva

Az  önce bahsettiğim sosyalleşme ihtiyacını biz uzman gözetiminde ve yönlendirmesiyle evde sağlamaya yönelik bir fikir. Benzerini daha önce duymadığım için ilgili çekti. Sitelerinde oldukça fazla bilgi var. Neden gerek duyulduğu, ne gibi faydalar sağlayacağı, bir takım bilimsel bulgular ve  bilgilerle birlikte oldukça doyurucu bir site. İletişim bilgileri sitede mevcut, dolayısıyla telefonda ve yüzyüze detaylı bilgi alınabilir. Ben bir kısa kes yapıştır yapayım buraya ama detaylı bilgi almak için üienmeyin, tıklayın konuyu yerinde inceleyin…

0-3 yaş arası çocukların kendi odasında, çocuk gelişimi eğitimi almış uzman ile beraber oyun içinde eğitim alma hizmetidir. Bu eğitim  “Doğru Oyun” programı ile desteklenir.
Programın günleri ve saatleri aileler ile beraber kararlaştırılır. Burada en önemli etken çocuğun yaşıdır. Çocuklarımızın erken yaşta sosyalleşmeye adım atması paylaşımı öğrenmesi, kendinden başka çocukların ve ailelerin varlığını farkına varması, farklı  evler ve çocuk odaları görmesi, arkadaşlarında olan değişik oyuncaklarla oynama şansı yakalayabilmesi ve bir grup içersinde yer alabilmesi gibi sayabileceğimiz bir sürü olumlu duyguları yaşamaları için çocuklarımızın kendi yaşlarına yakın en az 2  en fazla 5 çocuktan oluşan gruba biz uzman arkadaşlar geliyoruz ve “Doğru Oyun” programı ile onların  duygusal ve bilişsel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz.
Grup içinde bulunan çocukların evleri her hafta sıra ile değişir. Böylece her çocuk  aynı duyguları  (ev sahipliği, oyuncak paylaşımı) gibi  kısa aralıklarla yaşar.

0 Comments

  1. ֖zgür Bey selam, vallahi çok ara vermiştiniz..

    Zeynep’in 17,5 aylık fotosunu gördüm tesadufen flickrde, muhteşem yine. Neyse konuya döneyim :)

    Siz bu hizmeti aldınız mı? Aldıysanız yorumlarınızı da almak isteriz.

  2. Evet uzun süredir yoktunuz. Bloğumda biraz bahsettim ama size de tekrarlamak istiyorum. Gerçekten güzel bilgilere ulaşıyorum sayenizde. Teşekkürler…

  3. Merhaba;
    Biz bu hizmeti almadık. -En azından şu an için- Almayı da düşünmüyoruz. Uzmanların bu konuya yaklaşımı ve katkısı elbette yadsınamaz. Ancak okuyan araştıtan, vakit yıran anne babaların bu tip yardımcı hizmetlere ihtiyaç duymayacağını düşünüyorum. (Dediğim gibi, yanılıyor olabilirim….)

    Bu hizmeti almış olan anne -baba varsa görüşlerini yorum olarak eklerse çok çok sevinirim.

    Bu arada şu 18-27 aylık babalık (ebeveynlik) tecrübem de gösterdi ki işin içine “çocuk” değişkeni girdiğinde insan her türlü tükürdüğünü yalayabiliyor, fikrini değiştirebiliyor; çok hızla ve sürekli değişebiliyor

  4. ֖zgür selam ( bey dememenin sakıncası var mı? hani bayağı uzun zamandır takip etmekle ilgili bir yakınlık durumu:))

    Bu siteye baktım aslında bundan bir sene önce tam da bu sosyalleşme etrafımızda çocuk olmaması kaynaklı bir oluşum içerisine girdim .. belki haberin vardır yok olma ihtimaline karşı yazmak istedim.
    Ticari olmayan ancak bebeklerinin/çocuklarının sosyalleşmesi için çevresinde imkanı olmayan annelerin bir mail listesinde konuşup sonra tanışıp gruplarını kurduğu bir platform oluşturdum.
    Bu konu içerisinde alternatif olsun diye bu bilgiyi yazmak istedim.
    http://www.benimleoynarmisinanne.com web sitemiz, yakında yahoo listesinden kendi forumlarımıza taşınacağız
    bu sitede buluşan grupların neler yaptığı yazılıyor yeni gelenlere bilgi aktarımı olarak .. detaylı bilgiler sitede de var ..

    paylaştığın tüm bilgiler için teşekkürler.
    Sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 Baba Olmak

Theme by Anders NorenUp ↑