Online ya da basılı pek çok (ama pek çok) röportaj için pek çok sorular cevaplamışımdır “Baba Olmak” ile ilgili son bir kaç yıldır konuyla ilgili akademik çalışmaların da artmasıyla akademik çalışmalara yönelik soru cevaplar da arttı. Geçenlerde yine böylesi bir çalışma için uzun uzun cevaplar verdim. Sonra fark ettim ki bazı cevaplar hafifçe de olsa ezber bozan cevaplar; parça parça da olsa burada da paylaşayım ve takipçilerin de cevaplarını, düşüncelerini öğreneyim. Hatta bunun için “Benim Fikrim” diye bir bölüm de açtım. Dolayısıyla sadece bu “baba olmak” konusunda değil gündemle ilgili gerektiği zamanlarda da fikrimi beyan edebilirim belki…
Dediğim gibi ilk soru “Baba olmak ne demektir?”
Yüzlerce satırla cevap verilebilecek bir soru olsa da ben biraz teknik bir cevap vermeyi tercih etmişim. Öte yandan da tüm blogum aslında bu sorunun cevabını oluşturuyor benim için…
“Baba, yaratılan çocuğa DNA’larını veren iki yetişkinden birisi. DNA’larıyla birlikte kendini aktaran; yeni bir insan ortaya çıkartan ortaklardan, girişimcilerden, yatırımcılardan biri. Önce projenin, sonra ürünün iki paydaşından biri. :) “
Biliyorum ki her annenin de her babanın da bu soruya farklı bir cevabı olacaktır. Açıkçası yorumlar kısmında cevaplarınızı görmeyi büyük bir heyecanla bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
12 Ağu 2013 at 14:00
Baba olmak benim için hem mutlu olmak hem de acı çekmektir. Mutluluğun ne kadar büyükse acın da o kadar büyüktür.
12 Ağu 2013 at 14:24
Baba olmak sanırım özellikle kız çocukları için "kahraman" olmak demek. Koruyan ama eğlenceli… Yeri geldiğinde bir bakışıyla gözlerinden ateş saçabilen, yeri geldiğinde burnu sıkılıp gıdıklanabilen bir kahraman..
12 Ağu 2013 at 14:48
Baba olmak, hayata arklı gözle ve farklı sorumluluklarla bakmaktır. Her adımda, herşeyi 2 defa düşünüp buna göre yaşamaktır. Aslında baba olmak satranç oynamak gibidir ;)
12 Ağu 2013 at 15:47
Aynı çalışma için bana da gönderilmişti sorular,benim cevabım "Baba olmak demek sorumlu olmak demektir" şeklinde olmuştu:)
12 Ağu 2013 at 15:59
Dna olmadan baba olunmuyor olsa sanirim kimse evlat edinmiyor ya da evlat edindikleri cocuklari sevmiyor olurdu. Bu tarif “biyolojik baba”nin tarifi, “baba”nin degil bence :)
12 Ağu 2013 at 16:44
baba olmak… kendi babana yıllarca baba demenin ne demek olduğunu anlamaktır..
12 Ağu 2013 at 23:24
Önce TDK'ya bir bakalım ne demekmiş.
baba
isim
1. isim Çocuğu olan erkek, peder
2. Çocuğun dünyaya gelmesinde etken olan erkek
"Türk babanın ve Türk ananın çocuğu Türk'tür." – Anayasa
3. Kazılarda çıkarılan toprağın miktarını hesaplayabilmek için yer yer bırakılan toprak dikme
4. Çatı merteği
5. Bir ülkeye veya bir topluluğa yararlı olmuş kimse
"Atatürk Türk milletinin babasıdır."
6. Anlayışlı, iyi huylu erkek
7. Silah kaçakçılığı, kara para aklama ve uyuşturucu madde ticareti vb. kirli ve gizli işler yapan çetenin başı
8. Koruyucu, babalık duyguları ile dolu kimse
9. Ata
"Asya'daki babalarımızdan miras kalan millî şiirimizin manzum şekillerinde…" – Y. K. Beyatlı
10. sıfat Çok kaliteli, üstün nitelikli
11. Tarikatların bazısında tekke büyüğü
"Bektaşi babası."
12. Bu gibi kimselere verilen unvan
"Gül Baba. Nur Baba. Baba İlyas."
13. denizcilik Gemi veya iskelede halatın takıldığı yuvarlak başlı iri demir, ağaç veya beton dikme
14. mimarlık Bir merdivende, tırabzanın sahanlıkla birleştiği yerde bulunan dikey öge
Sözlüğe bakmak senin tanımını okuyunca aklıma geldi açıkçası. Çünkü seninki duygudan yoksun bir tanım olmuş :) Oysa hem anne hem de baba olmanın tanımı yapılırken duyguları dahil etmemek imkansız. Anne olmak için doğurmak gerekmediği gibi baba olmak için de dna transferi gerekmiyor. Ve her ikisi de tek cümleyle tanımlanacak şeyler değil. Soruya verdiğin cevaptan önce sen de bundan bahsetmişsin zaten.
Anne-baba olmakla ilgili çok sevdiğim bir yazının linkini paylaşayım. Okuduğundan eminim. Ve oradaki en sevdiğim cümleyle de bitireyim:
"Altı üstü anne baba olmaktan bahsediyoruz. Yıllardır olunabiliyor. En embesili bile olabiliyor. Abartmayalım. Altımıza kaka yapmamamız ve boyumuzun uzun olması dışında çok da bir üstünlüğümüz olmayabilir." http://uzuncorap.com/2012/05/04/9205/
13 Ağu 2013 at 02:00
Çocuğun doğunca baba oluyorsun işte. Baba olmak bu.
Daha fazlası da var tabi. Mesela, uykunun yarısında, sesini duyduğunda, gülen bir yüzle uyanman demek. Yok hayır, daha da fazladır.
Mesela, kollarında uyuturken ellerinin uyuşmasına rağmen onu bırakamaman, veya her gün işten eve gelirkenki çocuksu heyecan demek. Ya da daha da fazlası.
Herhalde baba olmak, bu satırları yazarken, gözlerimin dolması demek.
Bu da değil bence. Daha da fazlası demek.
Baba olmayı sadece ben bilirim. Bir de ne olduğunu bilip de anlatamamayı.
13 Ağu 2013 at 09:42
Venüs, Mars meselesi doğruymuş yahu… Kırk yıl düşünsem "baba" kelimesini DNA ile anlatmak aklıma gelmezdi :) Deniz'e katılıyorum, bu, "biyolojik baba" tanımı olmuş…
13 Ağu 2013 at 11:54
Bu sorunun en güzel cevabını selvi boylum al yazmalım filminin finalinde buluruz Baba demek emek demektir
06 Eyl 2013 at 16:12
Bu "baba" tanımınla, zihnimdeki baba imajın yerle bir oldu. Çok "kapitalist baba" buldum bunu.
20 Şub 2014 at 23:44
Baba olmak, evin lojistik sorumlusu olmaktır diyordu eşim ilk aylarda
13 Ağu 2014 at 12:48
baba olmak, baba olduğun andan itibaren kalbinin başka bedende atması demektir.
31 Tem 2015 at 21:35
Insan baba olunca daha iyi anlıyor Baba’nın ne demek OLDUĞUNU bence en güzel Tanımı Yusuf hayaloğlu yapmış Baba’nın ne demek OLDUĞUNU babamı özledim isimli eseriyle