Emzirme Reformu

Daha önce bu konuda blog yazıları okumuş olsam da iki gün önce gelen mail ve maildeki linke tıkladığımda okuduklarım, bu konunun derli toplu bir şekilde ortaya konulup, bir manifestoyla talepkar olunabileceğini gösterdi. Blogcu Anne ve Çalışan Gebe‘nin konuyla ilgili çalışmalarını takdir etmemek mümkün değil…

Konu ne diyecek olursanız, her ne kadar babaları ilgilendirmiyor ibi görünse de aslında ister istemez ilgilendiren emzirme konusu ve emzirmeyle ilgili haklar, tavırlar ve tutumlar. “Emzirme konusu ve süt izni, çalışan annelerin iş hayatında yaşadıkları sıkıntıların başında geliyor. Bu konuda bir reforma ihtiyaç olduğu kesin.” diye başlayan, uzun bir yazı, detaylı bir manifesto söz konusu olduğundan lütfen tıklayıp yerinde okuyun diyeceğim ama elbette bir özet vermek adına dikkat çeken başlıkları da buraya kopyalayacağım:

Anne sütü, bir bebeğin alabileceği en iyi besindir.
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelerini, daha sonrasında ise ek gıdalarla desteklenerek en az iki sene boyunca emzirilmelerini önermektedir.
T.C. Sağlık Bakanlığı da Dünya Sağlık Örgütü’nün bu önerisini dikkate alarak “ilk altı ay sadece anne sütü” yaklaşımını benimsemektedir.
“İlk altı ay sadece anne sütü” yaklaşımının uygulanmasında ve annelerin bebeklerini istedikleri gibi emzirmeleri konusunda gerek iş hayatında, gerekse toplumsal hayatta sorunlar yaşanmaktadır. Şöyle ki:

– Çalışan annelerin yaşadığı sıkıntıların başında süt izninin gereği gibi kullanımı gelmektedir.
– Sağlık Bakanlığı’nın “ilk 6 ay sadece anne sütü” politikasıyla Çalışma Bakanlığı’nın çalışan annelere sağladığı 4 aylık doğum izni birbiriyle çelişmektedir.
– Doğum sonrası ücretsiz izin konusunda özellikle de özel sektörde çalışan anneler zorluk yaşamakta, annenin ücretsiz izin isteğine kötü bakılmakta, hatta işten çıkarma sebebi olarak bile görülebilmektedir.
– Çalışan bir annenin süt iznini kullanıyor olması performansının düşük olduğu anlamına getirilmemelidir.
– Gebeler ve yeni anneler, emzirme hakkında yeterince bilgilendirilmelidir.
– Her annenin bebeğini istediği sürece emzirme hakkı vardır.
– İsteyen her anne, parkta, sokakta, alışveriş merkezinde vs. bebeğini emzirebilmelidir.
– Ortalıkta emzirmek istemeyen annenin mahremiyetine de saygı gösterilmelidir.Ortalıkta emzirmek istemeyen annenin mahremiyetine de saygı gösterilmelidir.

Aslında manifesto çok daha uzun ve detaylı, hepsini okumak için lütfen tıklayın.

Tıklayıp gidip okumaktan ziyade manifestonun altındaki yorumlar bölümüne desteğinizi belirtip bir şeyler yazmanız da çok güzel olur. Destek vermek adına başka neler yapabileceğinizi de yine aynı sayfada okuyabilirsiniz…

0 Comments

  1. Teşekkürler sevgili Özgür. Umuyorum senin bu çıkışın diğer babalara da örnek olsun.

  2. Çok teşekkürler süper bir paylaşım yapmışsınız.İnşallah devamı gelir örnek bir blog olmuş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 Baba Olmak

Theme by Anders NorenUp ↑